Drožďová omáčka na špagety
(bez vajec, mléka, může být i bez lepku)
Češi milují na těstovinách kečup, boloňskou nebo sýrovou omáčku. Co takhle si repertoár omáček trochu rozšířit?
Máte-li alergii na mléčné výrobky, případně i na rajčata, tahle omáčka může být přesně pro vás. Výsledek se chuťově blíží sýrové omáčce, navíc obsahuje i velkou dávku vitamínů B, a to díky lahůdkovému droždí. A nebojte, lahůdkové droždí nemá tak výrazné aroma jako běžné kvasnice, je mnohem jemnější.
Potřebujeme:
- 2 lžíce oleje
- 2 zarovnané lžíce mouky (celiaci a alergici na pšenici mohou použít bezlepkovou, my jsme použili pohankovou mouku, ale hodí se sem i mouka rýžová)
- 200 ml ovesné mléko (ideálně Oatie natural, které je obohacené o déčko, vápník a betaglukany)
- 1 lžíce lahůdkového droždí (pozor, nejde o běžné kvasnice na kynutí! – celiaci a alergici na ječmen si dají pozor, aby použili lahůdkové droždí bez přidaného sladu)
- 1 lžička černé soli (vůní evokuje vajíčka nebo uleželý sýr, můžete ale dát i obyčejnou sůl)
- 1 lžička cukru nebo medu
- 1-2 stroužky drceného česneku (lze vynechat, dětem česnek ne vždy chutná)
Do hrnce dáme olej a mouku, chvilku mícháme, aby vznikla světlá zásmažka. Přidáme ovesné mléko a za stálého míchání necháme 5 minut probublávat. Ochutíme lahůdkovým droždím, solí a cukrem. Před koncem přípravy přidáme i česnek. Pokud vám omáčka při vaření příliš zhoustne, snadno ji naředíte trochou vody nebo rostlinného mléka.
Omáčkou přelijeme špagety nebo jakékoliv jiné těstoviny a přidáme oblíbenou zeleninu.
Nejnovější komentáře