Buchtičky s krémem
bez kravského mléka a vajec
Člověk by řekl, že tuhle českou klasiku bez mléka těžko uvaříte. Ale jde to!
Těsto na buchtičky (4 porce):
- 300 ml rostlinné mléko (kdo nemá ABKM, ale pouze intoleranci laktózy, dá bezlaktózové kravské mléko)
- 1 sáček instantního droždí
- 50 g cukr a 1 vanilkový cukr (nebo 70 g obyč. cukru)
- 80 g olej
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
- citronová kúra
- cca 500 g hladké mouky
Do vlažného (ne horkého) rostlinného mléka dáme cukr a droždí, promícháme a necháme chvilku stát. Pak přidáme všechny zbývající surovina a nakonec postupně přimícháváme mouku. Měla by vzniknout hezká koule, která se nelepí. Těsto necháme kynout hodinu v teple.
A jak udělat buchtičky, abyste nemuseli šoulet každou zvlášť?
Vytvořte z těsta dlouhé hady o šířce cca 2 cm a délce plechu či pekáče. Dejte je na pořádně vymaštěný plech a omastěte i shora a zboku. Mezi jednotlivými hady nechte mezeru zhruba 1 cm. Až budete mít plech plný, rádlem pak všechny hady současně rozkrájejte na jednotlivé buchtičky. Ujistěte se, že jsou buchtičky dostatečně omaštěné, a nechte je na plechu půl hodiny kynout.
Pečeme na 200°C do zlatova, tedy zhruba 15 minut.
Dávka vyjde na 1 a půl plechu – to je u nás množství, které sní 4 velcí jedlíci. Můžete ale péct jen z poloviční dávky, anebo část těsta použít na sladké šneky či jiné sladké pečivo.
KRÉM NA DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY (4 porce):
- 1 litr rostlinného mléka (při intoleranci laktózy můžete použít kravské mléko bezlaktózové, při alergii na mléčné bílkoviny volte mléko rostlinné – např. kokosové)
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1 a půl balíčku vanilkového pudinku
- 1 lžíce rumu
Pudinkový prášek rozmícháme v hrnku se studeným mlékem a cukrem. Do hrnce dáme zbylé mléko, rum, obsah hrníčku a neustále mícháme, dokud pudink nezhoustne. Podle chuti pak krém můžeme ještě trochu naředit.
Pozor na pudinkové prášky určené přímo na dukátové buchtičky. Sice krásně voní, ale některé z nich obsahují přidanou mléčnou bílkovinu! Pozor např. na tento krém.
Nejnovější komentáře