Bezlepkový chleba
(bez lepku, mléka, vajec, luštěnin, pohanky i kukuřice)
Na téhle dobrotě ujíždíme nejčastěji…
Suroviny:
- 1 lžíce psyllium
- 400 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička medu nebo cukru
- 1 lžička octa
- 1 lžička soli
- 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
- 1 lžička kmín
- semínka podle chuti (slunečnicové, lněné, dýňové…)
- cca 430 g mouka Doves Farm bílá chlebová (fialová holubička)
(složení: rýže, tapioka, brambory, xantanová guma)
Smícháme všechnu uvedené suroviny kromě mouky. Psyllium není nutné nechávat nabobtnat předem, bude mít dostatek času zgelovatět během kynutí těsta v ošatce.
Postupně přidáváme mouku a těsto pořádně propracujeme. Já si pomáhám robotem s hnětacím hákem, ale v závěru hnětu ručně.
Přendáme vypracované těsto do pomoučené ošatky, nebo alespoň do kulaté mísy. Přikryjeme igelitem a necháme hodinu kynout v teple.
Deset minut před koncem kynutí si zapneme troubu na 230 stupňů a necháme v ní rozžhavit prázdný pekáč s víkem, popř. jakýkoliv hrnec s pokličkou, který zvládne takto vysokou teplotu.
Vytáhneme rozehřátou nádobu z trouby, opatrně do ní vyklopíme nakynutý bochník, zavřeme víko a šup s ním do trouby.
Pečeme cca 30 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté kvůli křupavé kůrce.
Nejnovější komentáře