Jáhlové knedlíky se švestkovým rozvarem
Konec léta a švestkové knedlíky patří k sobě. Nejčastěji se vám asi vybaví knedlíky kynuté nebo třeba z tvarohového či bramborového těsta. Jáhlové knedlíčky jsou ale mnohem jednodušší. Nemusíte čekat, až vykyne těsto, ani než se uvaří brambory. Prostě rozvaříte jáhly, rozmačkáte je a ze vzniklé kaše ukoulíte malé či větší kuličky.
- 1 hrnek jahel
- 3 hrnky vody
- půl lžičky soli
- čtvrt hrnku cukru
- na rozvar: 6-8 velkých švestek, 1 dcl vody
Jáhly spaříme horkou vodou, ideálně v hustém cedníku. Pak je vaříme přikryté poklicí cca 20 minut. Kdo chce jemnější chuť, přidá před koncem vaření ještě hrnek mléka (my dáváme kokosové z plechovky) a vaří tak dlouho, než se tekutina vsákne. Uvařené jáhly rozmačkáme na kaši a necháme chvilku stát.
Mezitím si připravíme rozvar. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na hrubší kousky. Dáme vařit do rendlíku s poklicí a necháme aspoň 5 minut probublávat.
Rozvar nám vaří, a tak můžeme začít koulet knedlíky. Naše děti milují knedlíčky malé, aby se jim vlezly do pusy, ale záleží na vás, kolik máte trpělivosti. Pomaštěnou rukou válejte stejnoměrné kuličky a rovnejte je rovnou do talířů. Vlažné knedlíky přelijete horkým rozvarem a můžete rovnou podávat.
Nejnovější komentáře