Těstoviny a medvědí česnek
Udělali jsme si s manželem a dětmi výlet do blízkého lesa Království. Tady na střední Moravě je v lužních lesích zrovna sezóna medvědího česneku. Roste v bukových a habrových lesích hojně jako plevel. V přírodních rezervacích si ho natrhat nemůžete, ale v běžném listnatém lese ano. Medvědí česnek (allium ursinum) mám moc ráda. Voní jako běžný česnek, ale není tak štiplavý. A dá se výborně použít i při vaření.
Dnes jsem ho poprvé zkusila použít do zapečených těstovin a musím říct, že je to fakt skvělá kombinace. Při pečení se provoněl celý dům. A protože máme doma alergiky i nealergiky, dělala jsem dvě verze těstovin.
1. ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM (s mletým masem, mlékem, sýrem a vejcem)
4 porce
- 300 g mletého masa (měli jsme vepřové, ale lze dát jakékoliv)
- 1 cibule
- trochu sádla nebo oleje
- hrst medvědího česneku
- 500 g těstovin (např. vrtulky)
- 3 dcl mléka
- 3 vejce
- 1 vrchovatá lžička škrobu
- 200 g eidamu
- mletá paprika
- sůl, pepř
Do velkého hrnce dáme vařit pytlík těstovin. Uvaříme do měkka, jak jsme zvyklí. Mezitím na pánvi osmažíme mleté maso s cibulkou, posolíme, popepříme a nakonec přidáme nahrubo nakrájený medvědí česnek.Vezmeme menší pekáč, vymastíme ho, nasypeme uvařené těstoviny a masovou směs. Vše pořádně promícháme.Ve větší misce smícháme mléko, vejce, škrob, trošku soli a mletou papriku. Pořádně prokvedláme, aby se škrob pořádně rozmíchal. Nalijeme na těstoviny, zasypeme strouhaným eidamem a dáme zapéct na 200 stupňů na cca 30 minut.
2. BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM(bez lepku, bez mléka a bez vajec)
3 porce
- 200 g mletého masa (např. vepřové, ale lze dát jakékoliv)
- 1 malá cibule
- trochu sádla nebo oleje
- hrst medvědího česneku
- 300 g kukuřičných těstovin (lze i rýžové)
- 250 ml vody nebo kokosového mléka
- 3 vrchovaté lžičky škrobu
- mletá paprika
- sůl, pepř
Návod je úplně stejný jako u předchozího receptu. Jen místo mléka a sýra použijeme kokosové mléko a trochu více škrobu. Protože bez sýra jsou zapečené těstoviny trochu méně výrazné, můžeme je po upečení zastříknout kečupem a promíchat.
Nejnovější komentáře