Bramborové noky

BRAMBOROVÉ NOKY doma milujeme. A je jedno, jak je zrovna pojmenujeme. HALUŠKY, ŠULÁNKY nebo prostě jen NOKY. Děti je nadšeně pomáhají hňácat a tvořit. I mé tři nejmladší děti s alergií na pšenici, vejce i mléko nikdy nepřijdou zkrátka, mají svoji bezlepkovou verzi. A pro vás, kteří taky nemůžete pšenici, tu mám náš oblíbený recept.

Pokud děláte bramborové těsto trochu jinak, napište mi recept do komentáře, ať se vzájemně obohatíme.

BRAMBOROVÉ NOKY

  • (2 – 3 dospělácké porce)
  • 300 g brambor (uvařené ve slupce a pak nastrouhané najemno)
  • 10 g bramborové vlákniny + 100 g horké vody (vláknina ve vodě nabobtná, ale lze ji i úplně vynechat)
  • zhruba 100 g mouky Doves Farm samokypřicí (lze nahradit i jinou moukou, na kterou jste zvyklí)

Všechny suroviny smícháte, mouku přisypáváte postupně. Holou rukou těsto mícháte a přidáváte mouku tak dlouho, než se vám podaří vytvořit nelepivé těsto, se kterým se bude dobře pracovat. Zformujete nočky, šulánky nebo halušky podle chuti a nálady. U nás děti nejradši šoulí žížaly, které pak rozkrájíme na kousky. Ty pak vložíme do vroucí osolené vody a čekáme, až za pár chvil vyplavou. Necháme je ještě půl minutky poplavat a pak nabíráme do misky.

Variant na servírování je spousta. K masu se šťávou, k omáčce, k zelí, ale i třeba nasladko s grankem nebo mákem.

You may also like...