Bramborové noky
BRAMBOROVÉ NOKY doma milujeme. A je jedno, jak je zrovna pojmenujeme. HALUŠKY, ŠULÁNKY nebo prostě jen NOKY. Děti je nadšeně pomáhají hňácat a tvořit. I mé tři nejmladší děti s alergií na pšenici, vejce i mléko nikdy nepřijdou zkrátka, mají svoji bezlepkovou verzi. A pro vás, kteří taky nemůžete pšenici, tu mám náš oblíbený recept.
Pokud děláte bramborové těsto trochu jinak, napište mi recept do komentáře, ať se vzájemně obohatíme.
BRAMBOROVÉ NOKY
- (2 – 3 dospělácké porce)
- 300 g brambor (uvařené ve slupce a pak nastrouhané najemno)
- 10 g bramborové vlákniny + 100 g horké vody (vláknina ve vodě nabobtná, ale lze ji i úplně vynechat)
- zhruba 100 g mouky Doves Farm samokypřicí (lze nahradit i jinou moukou, na kterou jste zvyklí)
Všechny suroviny smícháte, mouku přisypáváte postupně. Holou rukou těsto mícháte a přidáváte mouku tak dlouho, než se vám podaří vytvořit nelepivé těsto, se kterým se bude dobře pracovat. Zformujete nočky, šulánky nebo halušky podle chuti a nálady. U nás děti nejradši šoulí žížaly, které pak rozkrájíme na kousky. Ty pak vložíme do vroucí osolené vody a čekáme, až za pár chvil vyplavou. Necháme je ještě půl minutky poplavat a pak nabíráme do misky.
Variant na servírování je spousta. K masu se šťávou, k omáčce, k zelí, ale i třeba nasladko s grankem nebo mákem.
Nejnovější komentáře